2012. május 1., kedd

MájusfaMájusfa állítás

Amelyik lánynak már volt udvarlója, az május 1-jén kapott májusfát. Magas, sudár fák voltak erre alkalmasak, melyeket a kerítésoszlophoz rögzítettek éjjel vagy kora hajnalban. Leggyakrabban nyárfa volt, de állítottak vadkörtét, orgonát, vadpiszkét is. A fákra színes papírszalagokat és ételt, italt akasztottak, ezután szerenádot adtak, amit a lánynak fogadni illett egy szál gyufa meggyújtásával. A szerenádot követően a lány kiment és borral kínálta a legényeket. Gyakran a közösségeknek is volt egy közös fája, aminek a kidöntését ünnepély, és táncmulatság kísérte.

Májusfa kitáncolása

A májusfák kidöntése általában nagyobb ünnepélyességgel, táncmulatsággal járt együtt. A májusfa ledöntésének szertartásos mozzanata volt a fa körültáncolása, a májusfára mászás. Különösen nehéz volt a lehúzott kérgű, magas fát megmászni, azé lett a tetejére erősített ital, akinek ez sikerült. A legények gyakran megtréfálták egymást azzal, hogy az üvegbe paprikás vizet tettek.


« visszaEzek a  szép régi hagyományok sajnos már nem sok helyen élnek - városokon főleg - de falvakban is kevés helyen. Az én kislányomnak - sőt már nekem sem volt ez hagyomány. De legalább virágot szoktunk kapni.. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése