2011. december 30., péntek

B.Ú.É.K. 2012 !!!






Kedves blog olvasóim....!

Szeretettel kívánok nektek Boldog Új Esztendőt!  Köszönöm ha benéztetek hozzám,örülök neki ha találtatok számotokra kedves vagy hasznos bejegyzést.Ígérem...legalábbis megpróbálok mindent.megtenni annak érdekében,hogy jövőre több időt fordíthassak a blognak.Hisz igazán ez az ami kikapcsol...Köszönöm nektek a sok jót -akiket én is olvasok-nagyon sok szép percet órát szereztetek nekem miközben titeket olvashattalak...nézhettem a szebbnél szebb munkáitokat,képeiteket! Jövőre kívánok számotokra kedvet...hogy alkossatok... és osszátok meg velem,velünk.Jó egészséget - mert ez a legfontosabb a világon,s az hogy szeretteinkkel együtt lehessünk.. :)

                                                                           Gigike





2011. december 13., kedd

Advent Bécs 2011 :)

Hááát...,hogy is kezdjem.. Nem tanultunk a tavalyiból. Mi idén is meg akartuk tapasztalni az adventet Bécsben. :) Kellet ez a "fiiiling" újra. Mert  hát őszintén,hiába a tömeg,hiába a drágaság-ha egyszer elmész Bécsbe utána fogsz vágyni újra és újra.Szerintem.Hisz ezek alatt az egy napos utazások  alkalmából nem lehet sok mindent megnézni,csupán csak futólag.Na azért idén már egy lépéssel közelebb voltunk  :D nem kezdtük az egész város "hátulról" való megismerését (itt finoman megjegyzem,s ajánlom aki nem olvasta volna a tavalyi bejegyzésemet,javaslom pótolja.....  itt   megteheti .. :D )
Most már célirányosan vezettem kis csoportunkat.... mivel mindenképp úgy terveztem,hogy a nagy Rathaus - vásárt sötétedéskor látogassuk meg a  fények miatt,így most a belváros nevezetességei felé vettük az irányt.A térképen olyan nagy távolságnak tűnik..de a valóságban pár perces sétával körbejárhatunk mindent. No persze aki több időt szeretne tölteni egy egy "állomás " megismerésével...háát ahhoz több idő is kell. El kell dönteni az elején,hogy csak "bámulászunk" vagy célirányosan történelmi nevezetességeket óhajtunk tekintgetni...vagy vásárolni szeretnénk valami különlegeset.No itt megjegyezném..,hogy a ruházati termékek árai az egeket verdesik...sajna rossz a forint... :( Ha élelmiszereket szeretnénk vásárolni azt mindenképp az egyik helyi specialitású"billában" :) érdemes megtenni. Ismét megjegyzem..csak ez van...vagy spár elvétve. Julius Meinl is...no de az kint kávéház,édesség bolt.Minden sarkon fellelhető egy aktuális Mozart kugeln értékesítő hely... hozzáteszem itthon a Müllerbe olcsóbb... :S De hát...már csak nem itthonról veszem meg a szuvenírt a családnak és a barátoknak...A főbb utcákon egymást érik az ajándéktárgyakat árusító boltocskát. Magas áron...sok csecse-becse..érdemes nem a Graben-en megvenni ezeket...de ha nincs sok idő akkor vedd meg ott. :) No ha már itt elkezdtem a Grabent ez Bécs egyik legforgalmasabb sétálóutcája. Teli boltokkal - de semmi extra. Szép kivilágítva ... mi környező utcácskákat is bejártuk sok szép dolgot lehet felfedezni.Találtunk egy Manner házat...tudjátok..az ostya. Hát nagyon cuki volt,volt ott még manneres baby body is... ott bevásároltunk.Aztán egy Bécs Világa bolt...ez nagyon tetszett mert teli volt zongorás és hangjegyes dolgokkal...(cerka,radír,notesz,energia ital,wc papír!!! :D stb stb) Véletlenül még a blokk is megvan rajta ,hogy: Führichgasse 6.szám. itt megleled..
No de eltértem a tárgytól. Mivel ismét a Maria Theresian Platz-on(itt is van vásár-karácsonyi falu néven fut,10-kor nyit de érdemes az út végére hagyni akkor sokkal romantikusabb és szebbek a  fények) tett ki a busz minket...így a Hofburgnál (egykori császári palota)kezdtük a  sétánkat (pont szemben vele).Itt csak sétálunk keresztül és rögtön következik a Spanyol lovasiskola (kivetítőkkel,és az istállókba üveg ablakon keresztül be lehet látni,még pacikat is lehet kilesni.A belépő kb 17 euró.
Haladunk tovább és elénk tárul a Stephansdom, Szt .István dóm.(itt található az eredeti könnyező ikon amit Máriapócsról I. Lipót hozatott ide)
Innen már egyenes az utunk Graben felé.(közelben sok nevezetesség: Szt Péter templom,Opera,Albertina múzeum... )mi ezeket nem néztük meg,csak kívülről...időhiány miatt.De én azt gondolom aki erre vágyik az ne advent időszakában látogasson Bécsbe. Ott akkor minden a karácsonyról szól...élvezzük ezt. :D
Ahogy haladunk a Graben irányából a Rathaus platz felé a nagy karácsonyi vásárhoz..útközben érdemes megállni az Altwiener Christkindlmarkt-nál ami egy többnyire kézműves termékek várára. Itt kisebb a tömeg...javaslom ink. itt igyatok puncsot,vagy egyetek...főleg aki szombaton megy,hisz a nagy vásárban gombostűt nem lehetett leejteni..csak visz a tömeg,nemhogy sort kivárni.A fő vásárból inkább csak díszes fákat és kivilágításokat ajánlom..hisz a bazárokat csak futólag lehet látni.. :D De ha pénteken mentek...az kellemesebb!!Kitérnék a mosdó látogatásra is.... 50eurocent általában.Gyorséttermekben is...de sokan vannak mindenhol.Eldugott utcácska gyorséttermét javaslom e célból. :D Az árak magasak mint említettem...a puncs ált.3.5 euro,mi ettünk császár morzsát  almaszósszal,vagy eperszósszal lehet kérni 5-6 euro. Sült krumplik nagyon fincsik,főleg a kerek lapban kisütött.Ha közeleg a nap vége a fények nagyon szépek..érdemes jó fényképezőt vinni ha meg szeretnéd örökíteni.

Ekkor már csak egy könnyű séta.... kezedben egy gőzölgő punccsal....a busz felé menet... a Maria Theresian Platzon...és pár szuvenírrel a táskádban....A buszról még megcsodálod Bécs hangulatát...a fényben úszó utcácskákat....s még ha visszanézel -a Práter kivilágított óriáskereke int búcsút a sötétségben......viszláááát jövőre... :D 

Mindenkinek Áldott Békés Adventet kívánok!
A gömb mi más lenne ...mint Mozart Kugeln..... :)

Sissy és Mozart mindenhol...

A Manner házban...

A Manner házban..
Stephens dom

Fiakerek...

A kézműves vásár

Harapni valók.. :)

Csecse-becsék.. :)